predikant

Broeders

Afgelopen weekend ging ik voor het eerst sinds tijden weer naar het museum. Bij ‘Beelden aan Zee’ in Scheveningen raakte me dit beeld in het bijzonder. Het is een beeld van Igor Mitoraj met als titel ‘Broeders’. Het is een bijzonder intiem beeld van twee jongens die elkaar goed kennen. Zij zijn elkaars nabijheid gewend. Hoe belangrijk is het dat je iemand hebt waar je vertrouwd meer bent. Wanneer je familie hebt ben je het meest vertrouwd met je broers en zusters. Bij oudere gemeenteleden hoor ik vaak dat zij het moeilijk vinden wanneer broers en zusters overlijden en je de enige bent die over is. Niemand weet nog van je ouders. Je kunt er niet meer samen over praten. Ik ken ook verhalen van broers en zusters die elkaar niet meer spreken en hoe pijnlijk dat is. Ik heb één broer en ben erg blij dat ik met hem kan overleggen en onze zorgen delen over oude ouders. In de bijbel zijn een aantal bekende broers. We kennen Jakob en Ezau. Zij beginnen goed en na een tijdje groeien ze totaal uit elkaar. Gelukkig vinden ze elkaar weer wanneer ze oud zijn. Het staat te lezen in Genesis 32. Martha en Maria kennen we uit Lucas 10:38-42, als twee onafscheidelijk zusters, die eerlijk zijn tegenover elkaar. Zij scherpen elkaar. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, wanneer je maar met elkaar in gesprek blijft. In deze tijd roerde het beeld van Mitoraj me ook omdat we tegenwoordig zoveel afstand bewaren tot een ander. De intimiteit van het beeld zijn we verloren. Heel bijzonder dat we elkaar in de gemeente ook broeders en zusters noemen. Ds. Aafke Nicolai, Stavoren en Hindeloopen (aafkejnicolai@gmail.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *