predikant

Leegte

Deze foto is gemaakt door Niek Klaaren. Hij maakte de foto als schoolopdracht over het thema ‘leegte’. De foto is genomen in de Grote Kerk te Hindeloopen. De twee personen in de kerk zijn de fear (vader) van Niek en zijn aete (opa). De foto raakt mij en roept verlangen op naar een volle kerk. Nu zijn we een echt volle kerk in Hindeloopen al wat ontwent. Omdat het aantal kerkgangers in de loop van de jaren is afgenomen. Toch kan ik me nog wel een aantal vieringen herinneren dat de kerk goed vol was. Bij de kerstmusical bijvoorbeeld. Een grote groep enthousiaste gemeenteleden zong en speelde het verhaal van de geboorte van Jezus, met een stal en echte engelen. Of die keer dat het Hylper Lydbûkjen ten doop werd gehouden. Afgelopen jaar werd de kerk helemaal nieuw in de verf gezet. Vlak voor corona begon waren de schilders klaar. Er waren plannen voor een herdenkingsdienst van 75 jaar bevrijding, een nostalgische dienst met Hylper klederdracht en een preek in het Hylpers. Meer gemeenten hebben plannen vooruitgeschoven of in de ijskast gezet. Naast dat de kerk leeg is valt nog iets op. De twee gasten zijn bijna onherkenbaar met hun mondkapje. Ook dat is vreemd. De kerk is een plek van ontmoeting, waar je gekend bent, gebeden en gezongen wordt. Dat gaat wat lastig met zo’n kapje. ‘Houd vol, heb lief’ staat in 1 Korinthe 13. Iemand zei mij: ‘Ik houd al zo lang vol’. Dat is waar. Nu lijkt toch echt het einde van deze crises in zicht. De kwetsbaarste groepen worden ingeënt. De angst om je opa of oma of kwetsbare ouders te besmetten neemt langzaam af. Ik hoop op  versoepeling van de maatregelen zodat we elkaar binnenkort in de kerk kunnen ontmoeten, eerst nog met de nodige afstand. Ik kijk uit naar de tijd dat we weer voluit kunnen zingen en naast elkaar mogen zitten.

Ds. Aafke Nicolai, predikant van de protestantse gemeenten te Stavoren en Hindeloopen (aafkejnicolai@gmail.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *