predikant

Gelukkig de mens

die niet meegaat met wie kwaad doen,

die de weg van zondaars niet betreedt,

bij spotters niet aan tafel zit,

maar vreugde vindt in de wet van de HEER

en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht.

Hij zal zijn als een boom,

geplant aan stromend water.

Deze woorden staan in Psalm 1. De psalm spreekt over mensen als bomen. Toen het nog mocht bezocht ik het ochtendgebed in Jorwert. Na het gebed is er gelegenheid voor kennismaking en ontmoeting. Bij die ontmoeting stelde de voorganger een vraag n.a.v. de schriftlezing van Psalm 1. Met welke boom voel jij je op dit moment verbonden? Uit al die antwoorden kwamen verschillende bomen naar voren. Ik moest denken aan de kastanjeboom van de kastanje die mijn pake plantte toen hij een kleine jongen was. De boom staat er nog steeds en wanneer ik in Drachten ben ga ik altijd even bij die boom kijken. In Psalm 1 staat dat je bent als een stevige boom wanneer je je houdt aan de wet van de Heer. En ik denk weer aan mijn pake. Hij was op het eind van zijn leven een broze en kwetsbare man. Echt vrolijk was hij ook niet. Hij heeft wel op zijn manier geleefd volgens de wet van de Heer. Hij zou het zeker ook fijn gevonden hebben dat ik, zijn kleindochter, nog geregeld bij zijn boom ga kijken. Of ik zelf zo’n stevige boom ben geworden? Soms wel en soms niet. Het geeft mij troost om af en toe in ons landschap van die stevige bomen tegen te komen. Die bomen hebben al veel gezien. En toch vallen ze niet om. Zij geven voor mij ook iets weer van hoe God is. Hij valt niet om, hij blijft erbij, bij ons, bij jou, bij deze wereld. Dat geeft vreugde en vertrouwen in de toekomst.

Aafke Nicolai, predikant van de protestantse gemeenten te Stavoren en Hindeloopen (aafkejnicolai@gmail.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *