predikant

‘Mitt hjerte alltid vanker’

Wat is jouw mooiste kerstlied? Het zou een vraag kunnen zijn op een pickwicktheezakje. Want kerst is zingen. Bij de antwoorden op deze vraag noteerde ik ‘Nu zijt wellekome’, ‘Er is een roos ontloken’, en ‘Ere zij God’. Zo heeft elke land zijn geliefde kerstliederen. Er gaat geen Noors kerstfeest voorbij zonder dit lied: Mitt hjerte alltid vanker. Ook in Zweden en Denemarken is het lied in vele varianten bekend. En eerlijk gezegd zou ik graag een Nederlands kerstlied inruilen voor dit lied. Het neemt je mee in een sfeer van stilte en bezinning. De oorspronkelijke tekst werd geschreven door de piëtistische dichter-predikant Hans Adolph Brorson (1694-1764). Het staat als lied 480 in het Liedboek bij de afdeling Kerst, maar het zou volgens mij ook goed bij advent passen. Het is namelijk geschreven op een ingetogen bijna plechtige melodie. Wie ooit in Scandinavië is geweest herkent de stilte en de sfeer van het landschap. Het gaat om de reis naar de kribbe, die wordt voorgesteld als een reis naar het hart. 

Lees het langzaam en laat het tot je doordringen.
In vers 1 word je bepaalt bij drukdoenerij, die is niet nodig bij de kribbe. In vers 2 staat dat voor Gods zoon in een stal moet slapen en dat terwijl zelfs dieren een veilige plek hebben om te slapen in vers 3. In vers 4 geven we ons over aan dat kind, in verwondering. 

Ik wandel in gedachten
in Gods geboortehuis
gezegend zijn de nachten
van kerst, hier ben ik thuis.
Mijn hart vergeet de wereld
van haast en regeldruk.
Hier vind ik Jezus’ kribbe,
geloof is mijn geluk.

Meerdere mooie uitvoeringen in de oorspronkelijke vorm zijn te vinden op YouTube. Prachtig is de uitvoering bij het huwelijk van de Noorse kroonprins Haakon en Mette-Marit op 25 augustus 2001, gezongen door een vrouw uit de oorspronkelijke Sami bevolking van Noorwegen, Mari Boine.

Ik wens iedereen gezegende kerstdagen.

Ds. Aafke Nicolai, Stavoren en Hindeloopen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *