predikant

Ben jij al schoon?

15 Toen maakte Jezus van een stuk touw een zweep, en daarmee begon hij iedereen weg te jagen. Alle koeien en schapen jaagde hij de tempel uit. Hij gooide de tafels van de handelaars omver, zodat al het geld op de grond viel. 16 En hij riep tegen de duivenverkopers: ‘Weg met die duiven! Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader!’ Johannes 2: 15 en 16

Bist do al skjin? In de jaren vijftig kon het maar zo gebeuren dat twee vrouwen op straat dit aan elkaar vroegen. Zij bespraken dan niet de persoonlijke hygiëne. Het ging om de grote schoonmaak van het huis. Al het stof dat zich in de winter in het huis had verzameld moest eraf. Alles werd naar buiten gesleept. Het moest wierje (spreek uit wjirje). Frisse lucht moest de meubels, gordijnen en dekens schoonblazen. Deze grondige schoonmaak was een jaarlijks terugkerend ritueel.

Bist do al skjin? Ben jij al schoon? Jezus gaat naar het huis van zijn Vader, het huis van geloven en hopen, het huis van vergeving en nieuwe moed. Is het schoon? Nee, het wordt een bittere teleurstelling. Het huis is niet schoon. Het huis voor ontmoeting en gebed is vervuild met alles wat in de wereld te koop is. Hoe kun je je in al die drukte openstellen voor God?

En mijn blik valt op mijn bureau. Het ligt vol papier en stapels, tijdschriften en aantekeningen. Ik kan niets meer vinden. Het begint vervelend te worden. Het rommelige bureau krijgt mij in de macht. Ik besef dat ik moet opruimen.

Ik stel me zo voor dat de tempel in Jeruzalem ook heel stilletjes, sluipenderwijs tot een handelsplaats is geworden. Het begon met de verkoop van kleine offerdieren. Toen kwam er vraag naar grotere dieren voor mensen met een ruimere beurs. Van het een kwam het ander. Jezus pakt de wanorde rigoureus aan. Hij doet dat niet stapje voor stapje, met zachte hand. Hij zegt: ‘Weg ermee! Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader! Zijn jullie dat helemaal vergeten?’ Soms is het nodig dat er iemand is die zegt: Waar gaat het nu eigenlijk echt om? Ook in de kerk kan het gebeuren dat we ons soms druk maken over zaken die er eigenlijk helemaal niet toe doen. Jezus zegt hier in de chaos van het tempelplein. ‘Hou toch eens op. Jullie zijn zo druk dat je God niet meer kunt ontmoeten in de chaos’. Jezus zet de mensen, na de eerste verontwaardiging, aan het denken. Jezus zet jou en mij aan het denken. Waar gaat het echt om? Laten we de chaos en de drukte, de zorgen en de plannen ons leven bepalen? Of staan we stil bij wie de Vader voor ons is. Luisteren wij naar wat Jezus ons zegt.

Ds. Aafke Nicolai, predikant van Stavoren en Hindeloopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *